Tα ποντίκια μπορούν....
Για πρώτη φορά αποδείχθηκε ότι ένα θηλαστικό, για την ακρίβεια ένα ποντίκι, μπορεί να αναγεννήσει τον καρδιακό ιστό του, μετά τη γέννησή του. Η ανακάλυψη αυτή δημιουργεί ελπίδες και για μελλοντική αναγέννηση της ανθρώπινης καρδιάς μετά από σημαντικές βλάβες, όπως πχ ένα έμφραγμα.
Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι κάποια είδη ψαριών όπως τα ψάρια - ζέβρα ή κάποια αμφίβια μπορούν να αναγεννήσουν τμήματα της καρδιάς τους μετά από σοβαρή βλάβη, ακόμη και κατά την ενήλικη ζωή τους. Σε ό,τι αφορά τα θηλαστικά, μέχρι πρότινος οι ειδικοί είχαν δει ότι μόνο τα έμβρυα διαθέτουν αυτήν την ικανότητα, η οποία όμως πίστευαν ότι δεν διατηρείται μετά τη γέννηση.
Τώρα αμερικανοί ερευνητές έδειξαν ότι και τα ποντίκια διαθέτουν αυτό το σημαντικό «χάρισμα» της αναγέννησης του καρδιακού ιστού αφότου γεννηθούν. Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο Σαουθγουέστερν στο Ντάλας του Τέξας με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Science» αφαίρεσαν τμήμα της αριστερής κοιλίας της καρδιάς, που αντιστοιχούσε σε 15% του καρδιακού ιστού, από νεογέννητα ποντίκια μίας ημέρας. Οταν τρεις εβδομάδες αργότερα οι ειδικοί προχώρησαν σε αφαίρεση ολόκληρου του οργάνου από τα ζώα, είδαν ότι το 99% της «πληγείσας» περιοχής είχε αναγεννηθεί πλήρως. Απεικονιστικές εξετάσεις έδειξαν μάλιστα ότι τα αναγεννημένα τμήματα ήταν άκρως λειτουργικά. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι τα ζώα έχασαν αυτήν την αναγεννητική ικανότητά τους περίπου μια εβδομάδα μετά τη γέννησή τους, όπως έδειξαν περαιτέρω πειράματα.
Τα νέα ευρήματα δημιουργούν ελπίδες σχετικά με το ότι και η ανθρώπινη καρδιά διαθέτει μια φυσική ικανότητα σημαντικής «αυτο-επιδιόρθωσης» των προβλημάτων της. Είναι γνωστό ότι η καρδιά των ενήλικων θηλαστικών μπορεί να αποκαταστήσει βλάβες της, τουλάχιστον ως έναν βαθμό, ωστόσο δεν μπορεί να προχωρήσει σε αναγέννηση δισεκατομμυρίων κυττάρων του καρδιακού μυός, όταν αυτά χαθούν λόγω ενός καρδιακού επεισοδίου.
Ζητούνται γονίδια που θα «ξυπνούν» την αναγεννητική ικανότητα
Οπως ανέφερε ο μοριακός βιολόγος δρ Ερικ Ολσον που συμμετείχε στη μελέτη «όταν ένα άτομο παθαίνει έμφραγμα με αποτέλεσμα να πεθαίνουν κύτταρα του καρδιακού μυός, η καρδιά του χάνει την αντλητική ικανότητά της, με αποτέλεσμα να προκαλείται σταδιακά καρδιακή ανεπάρκεια και τελικώς θάνατος. Τώρα που γνωρίζουμε πλέον ότι η καρδιά ενός θηλαστικού έχει αναγεννητική ικανότητα, τουλάχιστον στην αρχή της ζωής του, μπορούμε να ξεκινήσουμε την αναζήτηση φαρμάκων ή γονιδίων που θα ''ξυπνούν'' αυτήν την ικανότητα στην καρδιά των ενήλικων ποντικών και τελικώς των ανθρώπων».
Η ερευνητική ομάδα προσπαθεί τώρα να κατανοήσει πλήρως τα βήματα που οδηγούν στην αναγέννηση της καρδιάς, σύμφωνα με τον επικεφαλής της δρα Εντσο Πορέλο. Για να το επιτύχει αυτό πρέπει να γυρίσει πίσω το ρολόι της ενήλικης ανθρώπινης καρδιάς στις πρώτες ώρες μετά τη γέννηση του ανθρώπου, οπότε και ο καρδιακός ιστός μπορεί πιθανότατα να αναγεννηθεί πλήρως.
Tovima online
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου